Monday, December 13, 2010

Chootiii ouh chootiiii......

pening betul memikirkan cuti d ujung2 tahun ni....memandangkan cuti sekolah skrg and kaum kerabat are now berkampung kat umah rasa macam nk dok umah jer...semua ada except d only brother..huhuh as he is now working kat laut so balik 2 mggu sekali je la, 2 mggu lain kat laut...kalau tak mmg ckup semua la...:-) hurmm apa daya cuti ku ada lagi 4 hari jer balance...2 hari dh reserve for balik kg cuti christmas ni and balance 2 hari lagi kononyer nk carry fwd next year sbb nk cover our holiday (uppss holiday?? :-p )...huhuhuhu camno???
memandangkan budak boooollatt kat bawah skrg ni pun ada kat our house for 1 week mak long akan sacrifice kan cuti for you....so now kena pikir betul2 dlu hari apa nk cuti...:-)

Pagi2 subuh smpi td, celik2 mata dia je terus senyum...:-) 1st time jumpa mak long ekk....:-)


ouh btw, 11 December 2010 is our beloved mother's birthday...so sempat la beli cake for her and celebrate kecik2....:-) HAPPY BIRTHDAY MAK!

Thursday, December 9, 2010

takder taste langsung!!!

huhuuhuhu i just cant stand with those yg takder taste...yg salah anggap ye, takder taste tu bukan maksud tak branded tp yg tak reti nk ada identiti sendiri...kalau dlm AF tu juri slalu ckp jgn nyanyi ikut suara/gaya artis yg dh ada dlm industry..upppsss aku bukan nk jadi penyanyi ye....mmg tak bakat harap maklum...contoh aje la...tp lebih kurang camtu la....i hate people yg tak reti nk ada minat sendiri pastu tiru org lain with the 'intention' maybe...ok to be specific like biler org pakai tuduung mcm ni ko nk ikut jugak sebijik2, kalau org pakai baju cm ni ko nk pakai jugak...haa lebih kurang camtu la...whateva!!! but i hate this kind of people...plis la just be ourself kan? so tepuk dada tnyer selera...and sometimes this kind of people, they are just ego and diorg tak boleh org lebih dari dia kot?? entah aku pun tak paham.....
ok la entry ni takder kena mengena dgn sesaper tak kira yg masih hidup atau telah tiada....cuma kdg2 saper yg mkn cili dia rasa pedas la kot....em soriiiiiiyyyyy...
nota kaki busuk: tlg cari pesen sendiri and 'brand' sendiri...jgn berperang ngan diri sendiri sbb nanti mkn diri sendiri...haa yg paling penting, ukur baju d badan sendiri....renung2 kan...selamat beramal....baaaaaaaaaaaaaa

Thursday, December 2, 2010

~Natrah~

Teater Natrah sgt bestttt....last weekend we went to Istana Budaya for Natrah and as expected mmg sgt2 best hasil arahan Erma Fatima tuh....thanks la RHB for the free ticket.... :-)
Well citer tu pasal sorg perempuan yg d lahirkan dlm keluarga kristian and d serahkan pada org islam masa zaman perang dulu2....lepas tu biler dh besar cam biasa la keluarga asal dtg cari sbb nk amik balik anak2 mereka...
well to me kalau d ikutkan mmg la hak pengjagaan adalah hak mutlak parents masing2 tp dlm citer ni it involves agama....so as Islam the mak angkat takkan nk lepaskan Natrah ke tgn ibu bapa nyer kristian...so adala emosi2 sket, gaduh2 sket, isu agama sket and lucu2 pun ada...apa pun story line sgt menarik...2 thumbs uppp to the crew.....
ouh btw, didnt go with my hubby sbb dia keje..so bad...pegi ngan my bff, Prisona,...enjoyyy the piccassss...













Pelakon Utama:
Natrah - Sofia Jane, Maya Karin, Lufiya AF, Orkid, Sharifah Sofea
Mak Natrah (Melayu) - Umie Aida
Suami Natrah - Remy Ishak
Kwn Baik Natrah - Nabila Huda, Liana Jasmay

Sunday, November 21, 2010

Foot DETOX

ini bukan rekaan atau mitos...this is real man....and the toxin are killing me already....huuhuhhu
well, baru2 ni we bought some foot detox patch via online sbb we all mmg minat ngan benda2 detox ni...ye la we consumed sooo many types of foods daily and of course most of it is oily food...so its good la if we can get rid of the toxin that has been with us all day, month yearss long kan....
hahaha as expected, the result mmg kaw2 punyee....huhuhuhu nampak gaya kena continue lagi order ni sbb mcm bnyk jer lagi kat dlm tu...huhuhhuhu siap minyak2 lagi kuar okeh...
btw, below adalah hasil pennyahtoxin ku...huhhuhu

ni adalah hasil mlm pertama..this time i paste the patch kat bwh tapak kaki bhgn tengah... kanan is more than the left foot


this is the second time and i paste it kat bhgn tengah tapak kaki also....and in real, its oily okeh...huhuhuhu geli pun ada tgk yg sendiri punyer..


and this is the 3rd one where i changed the spot and paste it kat bhgn tumit...and d result mmg padat...huh...nampak nyer toxin kat bhgn aku tumit ni bnyk yer...

ouhh btw, every part of our tapak kaki is actually represent our internal organ and partsss....so some people will have different result ya. Like my husband, the toxin bnyk kat area tengah tapak kaki....huhuhuhhu...nk kena order lagi ni....actually detox is good for us and it can give us some benefit jugak la like tidur nyenyak i.e quality sleep, badan rasa ringan, badan tidak lagi lesu, tidak mengantuk etc.

Friday, November 19, 2010

My Heart Melteddddd......

waaaaaaaa my 1st word when I 1st enter into my house today....ada org tolong kemas rumah hari ni...wooohooooo.....siapa lagi kalau bukan my beloved husband....my heart melted dear...thanks a lot...maner nk carik husband yg rajin cam ni...hihihhiihi :-p
tadaaaaa hasil kerja tgn suamiku.. :-) clean n clear...:-) lain kali buat lagi yer.....

tiba2 nampak sesuatu kat ampaian kt luar...apo ni??

rupanyer he washed my slingbag and alas meja makan...:-) tak perasan rupanyer dia dh tukar alas meja makan...hihihi smile again n melted ....thanks sooo much dear..... :-)



So, since rumah dh settle mlm ni leh la bergolek2 n bermalasan...tp alone sbb En Suami kerje mlm tonite...tkper la last day dh pun tomorrow dh off...yeayyy...boleh berjalan2 dengan hati yg tenang sbb umah dh kemas...:-)

Note: Lambatnyer "benda" tu sampai...apakah??? tgguuuuu will update later once "benda" tu smpi.....lalallalala

Wednesday, November 17, 2010

Bali Day 3: Seminyak & Jimbaran

It such a release when we 1st saw our hotel in Semnyak...its really nice and worth it...mcm org ckp la save the best for the last..hahahahah rasa macam bestnyer kalau we stayed here for all 3 days...tkper la nk wat camno...
btw, we stay in Mutiara Bali and booked superior room tp tiba2 full pulak that day...apa lagi dpt free upgrade la...then dpt la upgrade to family room..cantik n besar la kan...hahahhhaaha mmg excited giler rasa cam nk dok bilik jer...hahahaha
enjoy la some of the piccass below:


with our supir, Pak Made


infront of our hotel at seminyak











After check in and have some rest, petangnyer we headedto Jimbaran for Seafood Dinner at Sunset...pergghhh mmg best and romantic gitewww....huhuhhuh price pun mmg cheap and food pun freshhh...sgt bestttt....area tu mmg happening with macam2 show...we like it soooo much...and sure we will come again....







Well I think thats the end of the story la kot...On the next day before we flew back to KL sempat la pegi shopping sket2 kat Kuta for last souvenier...ouh btw, pengajaran for us, jgn la beli souvenier kat kedai yg supir stop better beli kat shopping complex or kedai2 yg kat street sbb the price mmg la far cheaper...hahahha nasib la we oll tak borong bnyk sgt kat kedai yg pak made benti hari tu....
cant wait for our next holiday May next year...woohoooooo...daaaaaaa

Bali Day 2: Tanah Lot & Royal Temple

On 2nd day, we check out in the morning after breakfast sbb nk pegi Seminyak pulak..part pantai pulak...huhuhuhu we were so excited to move from Ubud..Y? hahaha only we knowsss....
btw, before we went hols we did some research la jugak tnyer sapa2 yg dh pergi kan...and most of them mmg prefer Ubud...huhuhuh dats y we decided to stay at Ubud 2 nights and 1 night at Seminyak...but unfortunately we are differs..hahahha ntah apa2 ayat...btw, we all dont like ubud sgt la...macam takder apa2...ntahla tak tau nk cakap...org ckp ubud ni tenang tp macam menakutkan jugak kdg2...hahahaahh sbb dia macam too tranditional until we feel weird...ntah la tak reti nk explain....btw, before we go to Seminyak, Pak Made bring us to the famous temple in Bali...
Tanah Lot and Royal Temple... Tanah lot ni temple dia mmg tepi pantai...and kat atas satu batu and terpisah dengan tebing...so we cant go inside just boleh amik gmbar from tepi tu la...according to Pak Made, if ada upacara air tu surut la so that semua org boleh naik kat atas...the view mmg superb la..indahnyer ciptaan Tuhan kan...enjoy some piccas below ya.....















Below are photos in Royal Temple.. The design sgt unique and cantik...tp tourist tak boleh masuk...its just for them sahaja and during upacara sahaja org boleh masuk...And katanyer ni macam temple for Raja2 la...so if ada upacara raja akan datang ke sini...and guess what dlm Bali ni each kawasan ada Raja dia sendiri...oh ya 1 more, kat royal temple ni diorg ckp pompuan yg period tak boleh masuk...pergghhhh bnyk jugak adat istiadat diorg nih....huhuhuhu

Temple yg atap dia d perbuat dari apa ntah yg mmg tahan n cantik plak tu...macam rambut org yg lebat pun ada jugak...hihihhihi






Bali Day 1: Barong Dance & Kintamani

we woke up early...then breakfast @ coffee house hotel. At 1st we were surprised becoz brakfast kat hotel tu ala carte instead of buffet..sbb normally kat msia maner ada ala carte menu kalu breakfast...huhuhu ada la a few option yg kt menu tu so boleh la pilih jugak...then ada coffee, fruits...ok la sekadar alas perut...and for us of course pilih yg based dia seafood je le...al maklum la kat Bali 'ba alip ba ya' tu makanan asasi diorg...huhuhuhu
After mkn, we headed to see Barong Dance..Barong dance ni mcam a mini theather where adala cerita dulu kala d sebaliknyer...so diorg lakon kan semua..ala2 cerita dongeng la...we enjoy the show..okla sbb tak pernah tgk kan...below are some photos...


entrance fee Rp 20,000 if tak silap..ok la dlm RM7 per person







Then after done with barong dance, Pak Made bring us to some of shops for shopping. We went to Silver Street where all the shops are selling silver accessories. We didnt buy any sbb harga dia mahal kot...we can get cheaper la in Malaysia..hahahha Maybe bcoz dia dptkan silver tu pure tp tak kisah la...
Done with silver thingy, Pak Made bring us to few painting shops...perghhh mmg chantekk ok...its oil paintingsss...we we stone skejp tgk painting2 tu...after a few shopsss then apalagi maner bleh tahan...hahhaha then we bought a few to gantung at our small crib....:-) tp harga dia mmg sgt murah kalau nk compare in Msia and we can bargain...org ckp tawar jer 50% mmg dapat...puas hati kan...i think if local people beli mesti dpt lagi murah tp tkper la since price dia dh murah to us beli jer la....:-)
unfortunately, we dont have piccass for kedai2 painting ni..sbb mmg diorg tak kasi amik gambar dlm kedai..so malas la nk curi2 amik...nanti ke sound plak...hihihi Will show our paintings once we hang it ya...
ada la jugak pegi to tempat buat batik, ukiran n all tp we all tak minat sgt so tak beli apa2 pun...after dh penat we headed to Kintamani for lunch...agak jauh gak la...macam pegi ke puncak at Bandung....and makin lama makin sejuk...bestttttt....below are some picture at kintamani...niceeeee.... :-)

blkg kami is a Gunung berapi yg still active okeh...tp diorg ckp selamat lagi..kecut gak la...ingtkan kes kat Jogjakarta tuh...huhuhu



Sory la few je pic kat sini sbb lembab giler nk hupload...for more piccas please view from my FB yer....

From BALI with LOVE

hahahahha title tak hengatt...after a few weeks from our hols now only macam ada mood sket nk hupdate belog ni...Since its gonna take a long story of Bali I better put it in separate post la kot...senang u all nk baca....* wink* ada ke org baca belog ku ni ek... *wink* ada kotttt.....:-)
well we went there for 4D3N and we slept 2 nights in Ubud and 1 night @ Seminyak...hurmmm we reach Denpasar airport pun dh mlm around 8++ sampai2 je our supir dh tggu kat airport..nama dia Made Sari...Then we headed straight to Ubud. Distance from Airport to Ubud ada la dlm 1 hour camtu...We stayed at Casa Ganeisha Hotel kat Ubud booked via asiarooms website which we managed to get cheaper rate than the official website offered.
Below are some of the picture taken at hotel. Its not like hotel yg tinggi2 tu but more like resort la...and one thing, people in Bali ni very traditional and ikut pada diorg punyer adat istiadat.... So in Ubud, all the design hotel dia lebih kurang sama jer... They have a small pintu like our house tu infront then kat dlm baru la hotel aka resort tu...very unique and somehow we cannot see other hotel inside...In fact, according to Pak Made, if anyone wants to build a buiding in Bali they need to build it in Bali style. So tak boleh kalau nk main design jer...huhuhuhuhu
Enjoy some piccass here....



Hotel monument once entered via pintu kecil infront of the hotel


View from coffee house...

Our room




Ni adalh d 1st restaurant otw to Ubud..Everyone must wear the flower..

Continue in next post....daaaaaa






Monday, November 1, 2010

Muhammad Arsyad bin Shahrul Azuandi

Welcome to the family lil baby Arsyad...My sister has safely delivered such a cute lil munchkin from her oven...He was born on 3rd day of Hari Raya..Alhamdulillah...He was soooooo chumerllllll...


But unfortunately mak long n Ayh long tak sempat lagi nk balik jenguk Arsyad...InsyaAllah we will balik kg this Krismas holiday since we are quite tight on Raya Haji...huhuhuhu
Apa pun cant wait to meet lil Arsyad and want to hug himmmmm.....

The proud mommy n daddy :-)




The only smile pic okeh..

Cutie pie...

Fresh from the oven..1st day he see the world...

Note: Cant wait to go shopping for lil Arsyad...:-)

Wednesday, October 27, 2010

Live from BALI

Hi peeps!

We both were on holiday @ Bali now (26-29/10)...and now saje la update from there. hihihihhi Ingt nk hupdate all the post yg tergendala tp memandangkan wifi from hotel room really bad malas la den!

will update more post on our vacation once reach KL later..daaaaaaaa!

Saturday, September 11, 2010

...bila tiba HARI RAYA..............

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Batin

di kesempatan ini, I would like to wish all of you Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin for all the wrongdoings that we have done samada secara langsung atau tidak langsung. Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur kita semua untuk sekali lagi menyempurnakan ibadat puasa dan sama2 merayakan hari yg mulia hari raya tahun ini.
Well, this year we gonna celebrate Hari Raya at our own crib. Yeah its in KL...Due to some reason, i have decided to celebrate Raya tahun with dear husband. Lagpun dh 2 tahun kot kami tak beraya bersama. Normally i will balik kg sorang2 then he will stay KL sbb kerja. So this time i think i should raya with him la pulak...:-)
ohh btw, will gonna have our 1st open house on the 1st hari raya. cant wait. Then nti will have another one later for those yg balik kg n tak sempat nk datang...
daaa to be cont later....

Wednesday, September 1, 2010

Happy MERDEKA day!!!!

SELAMAT HARI MERDEKA!!!!!!
semoga Malaysia dirahmati Allah always...

Wednesday, August 18, 2010

~Salam Ramadhan~

Hope its not too late to wish Salam Ramadhan to those who come across to my blog...Alhamdulillah masih ada umur for us to tunaikan rukun Islam yg ke 3 pada tahun ini...semoga Ramadhan kali ini dapat memberi seribu rahmat untuk kita semua...amin...

me like previous year, sometimes berbuka n sahur sama2 with hubby, kdg2 sempat sahur jer sama2 buka sorg2, sometimes buka sama2 sahur sorg2...itulh life a wifey to a shift husband which i believe not all can do like i did...alhamdulillah....nevertheless, i am so blessed and never regret..... :-)

nota kaki: elakkan pembaziran d bulan Ramadhan yg mulia ini...

Thursday, July 29, 2010

darah ouhh darah

hahahaha yesterday me and 2 of my collegue went to blood donation @ klcc ni...it was organized by our HSE team....hurmmm knowing me, i like to derma darah...ntah la rasa macam puas dpt derma darah....:-) ye la nk derma benda lain dh susah derma darah jer la...at least with my little help tu dapt selamatkan those yg in needs of blood...
i use to donate my blood since UiTM lagi then twice when I was in Maybank and now in Petronas...hopefully will donate again in the future. :-) btw, i know some of us when it comes to blood donation ni bnyk excuses yg pernah me dgr i.e. sorry la aku tak breakfast la, tak cukup tido la hari ni, owh aku ada amik ubat semalam, i takut jarum la...hahahahha what ever it is, its up to you la kan its your own blood. But sometimes, y not we sacrifice our fears just to help those ppl yg really memerlukan...( dh jadi duta pusat darah ker ni? ) hehehehhe just a lil tot to ponder..:-)
hurm to those interested, i have put some information/facts on the BLOOD DONATIONS:
Benefits Of Blood donation
Doing good to someone in need not only helps the needy but also gives a psychological satisfaction to the donor. One of the easiest, but valuable donations is the donation of blood for the needy. It not only has the power of giving a new life to the lucky recipient, but also offers numerous health benefits to the donor. The health benefits of donating blood include:

1.Beneficial for the human heart.
Increase in the levels of iron in blood makes a person prone to the risk of heart diseases. Excessive iron present in the blood causes oxidation of cholesterol. The product of oxidation gets deposited on the walls of arteries, increasing the chances of heart attack and strokes. Regular blood donation helps to maintain level of iron in blood, thus reducing the risk of heart diseases.

2.Boosts the production of red blood cells.
Donation of blood reduces the number of red blood cells in the blood. The bone marrow immediately replenishes the lost number of RBCs. As a result the blood of donor is refreshed every time the blood is donated. Therefore blood donation helps to stimulate the production of new blood cells.

3.Helps in weight loss.
Blood donation is the easiest method of diet and burning calories. Donating about 450 ml helps to burn approximately 650 calories in the donor’s body. It is thus helpful in weight loss. (so org ckp derma darah boleh gain weight tu mitos aje la yek...:-) )

4.Aids in fighting hemochromitosis
Hemochromitosis or iron overload disorder is a genetic disorder in which iron gets accumulated in the body tissue. The main cause of this problem is improper metabolism of iron in the body. This condition can even lead to organ damage. People with small iron overload can easily donate blood and lower their blood iron content. This will help to fight this disease and such blood is safe for the recipients as the problem is of genetic origin.

5.Makes the donor psychologically rejuvenated.
Donating a priceless thing to a needy, gives the donor a psychological satisfaction. Elderly people feeling revitalized or reenergized by donating blood regularly.

6.Donors automatically warned of serious illnesses.
The blood of donor is tested before each donation. The tests include HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, Syphilis and malaria. The donor is informed about the positivity of any such disease.

Just spent an hour relaxing and donating blood every two months. This will not only give you the joyous feeling of helping a needy but also provide numerous benefits to your health.
Hurmm so, hope this information helps to increase you some knowledge.