Tuesday, June 14, 2011

Aussie Trip to Remember - Day 3 & 4

Hari ke 3 we all dh kena ke GC balik dah...huhhu....rasa syg nyer nk tinggal kan Sydney...and mmg tak puas...so pagi tu we all just relax2 kat Msia Hall while waiting flight to GC. So at 3.30 pm we fly to GC. Ouh btw, masa kat Airport Sydney we meet one Malaysian lady which boarding in same flite to GC.So apa lagi borak la kan..she is actually baru dlm 2 bulan kot kat Sydney sbb sambung PHD and dia same age with me..Omaigooddd...tp of course la she is in education line la...as a lecturer...so biler dok citer2 i feel like macam dh pernah jumpa ngan budak ni..skali pikir punyer pikir rupanyer dia ni sama macam one of my close fren dlu...teka siapa?? hahhahah Sobrina Hani...yes Hani (i know you will read this) dia mmg macam u...muka tak sgt, but cara bcakap mmg totally sama okeh...hahahaahah tp i tak sempat nk snap photo ngan dia...actually malam nyer we plan nk kuar sama2 kat GC but tak jadi...miscommunication so end up mmg tak jumpa la...huhuhuhuhu ouh btw, nama dia Hana...hahahaha and setiap kali ckp i called her Hani...ehehhe :-p

We reached GC dlm pukul 8pm and straight to Hotel. So after dh check in terus keluar pegi Surfers Paradise sbb nk pegi Beachfront Market aka pasar maalm la...tp tak best pun...hahahahha so lepas tu we all jalan2 kat situ jer...mkn2 kebab, ais creammm..ouh sedappnyerrr and layan Hard Rock skali....apa lagi biler dh masuk HR tu $$$ melayang la....huhuhuhu




K la enjoyyyyy some photosssss.....












beach front market aka pasar malam...








































Aussie Trip to Remember - Day 2

It take me sooo long to cont...hahaha takder mood nk menulis...so here it is 2nd day in Aussie. Well for 2nd day we both just plan nk round2 sydney jer...and mmg nk lepak2 kat area Opera House tu jer... So pagi2 we all dh breakfast kat msia hall kenyang2. Order Nasi Goreng Kampung for 2 with Nes Tarik baru AUD 15 kot...murah la kalau compare kat luar..

So we all pegi sana naik bus cam biasa la...the place is actually called circular bay where you can walk to Opera House, The Rocks, and cum to Sydney Town jugak la...from Opera House you can see Sydney Bridge and actually boleh jalan thru The Rocks tu pegi ke bawah Sydney Bridge.. Mmg sgt cantik and sejuk...bestttt :-) amannnn jerrr....So we both just jalan2 enjoy the scenary lepak2 kat taman, beli souvenier sket and snap picture je la....even tho its kind of boring activity, but we love it muchhoossss sbb boleh rest n relax betul2....with the nice weather lagi la syokkk....


Tp kan after we all dh jalan2 semua we just drop by to one of the Tourism Kiosk and found out that actaully theu have Hop on Hop off busses that travelled pusing2 Sydney...but itss toooo late already sbb time tu dh petang and if amik bus tu mesti tak sempat round semua...frust giler time tu sbb tak tgk awal2...huhuhuhuhu and its quite pricey la kalau naik tp tak sempat round semua. . if im not mistaken its cost is about AUD70 per person kot...lupa dh the price...but kalau convert macam still mahal la kan...paling sedih sbb tak boleh pergi Hard Rock Sydney....huhuhuhuhuhu may be boleh d jadikan alasan utuk ke Sydney lagi next time...:-)


Ouhh fyi, kt town area they all guna system prepaid for the public transport. So all the tix kena beli awal2 kat kaunter before naik bus...but if outside the town area we can beli tix dlm bus la...so nk d jadikan cerita, masa datang from Msia hall we all beli tix dlm bus je la kan which cost us dalam AUD3.20 je kot per person but time nk balik mmg masak la...sbb kena beli prepay and the next day we all dh nk ke Gold Coast. Huhuhuhu so nk taknak kena la beli jugak and it cost us AUD 27 kot for 2 person for 10 rides...Ruginye sbb mmg tak abis la 10 rides kan sbb esk nk balik dh so we all just jalan2 dlm town tu and balik naik bus..boleyyyyy hahahahaa wpun actually nyer dekat jer...hahahahahaha tp masih lagi ada baki 6 rides...hopefully by the time we all ke sana lagi the system is still there,...so we can utilize all...hahahahaha


Malam we had dinner kat one of the restaurant kt area circular quay tu yg mmg specialised Fish n Chips. Btw, kat area tu terkenal dengan fish n chip so bnyk la stall2 yg jual fish n chip to go....best giler beli and makan tepi2 laut tu (laut ke?? hahahaha)....


Here are the photo for 2nd dayyy.....enjoyyyyy....




Sydney Opera House


Sydney Bridge






wpun ada matahari tp still sejuk yg kena pakai jacket...huhuhuu




They called this as street novelist...so anyone can just dok atas kerusi tu and that novelist will type anything about us based on dia punyer instinct etc..so biler siap macam jadi story tentang kita la.soo cutee..and suka hati nk bayar berapa to them...sgt besttt kan tp kami takder rezeki nk buat our story that day sbb dia ckp diorg dh kehabisan paper for that day...huhuhuhu


kat bawah Sydney bridge



berehat kat bawah bridge after penat berjalan..hahahha niceee and chantekkk...





jalan2 kat town.....









yumeeehhh fish n chips and friesss sgt gemukkk :-)





photo with Chef Msia Hall




ngan k.nani aka ass Warden Msia hall yg sgt mesra n baikkk..:-)


view from our room at msia hall - Randwick Stadium

Note: org2 Sydney ni ramai yg jogging time tgh hari..not sure why...and kitorg macam terfikir diorg ni tak keje ker...tp at last kitorg buat conclusion sendiri mungkin diorg ni joging time lunch...hahahahaa



menu kt msia hall...sedapppp..ouh the chef is Kelantanese okeh...but they have migrated to Australia dh almost 15 years and now mmg dh jadi resident..but still slang kelate...hehehee :-)


Overall, to me Sydney is one of the best place to visit...even tho takder bnyk sgt tempat yg dekat2 nk melawat but i just love Sydney....the weather, the smells everything....InsyaAllah we'll be there again soonnn...:-)

Wednesday, June 8, 2011

Aussie Trip to Remember - Day 1

This take me sooo long to publish about our recent vacation to Australia...Well since I was sooo bz with the final exam for 1 paper yg d cepatkan tuh makes me dont have time to update this belog (*alasan*) hehe....so now i am finished with the paper and free and only has 1 more paper to go before officially graduated an MBA from IIUM..phewwwwwitttt.:-)


Well our vacay to Aussie is really a long time planned. At first we want to utilise a week at Gold Coast only since the tix were from KL direct to GC but at the last minute while we searching for accomodation in GC we were just think why dont we try travel to Sydney instead. So search and search dapat la quite cheap price from Tiger Airways depart from GC to Sydney. Then we straight away booked flite tix and proceed with 2D 2N in Sydney and 3D 2N in GC....


DAY 1:


Reach GC early in the morning @ 7.00 am. And we both sgt la excited. Haha turun2 dari je mmg sgt sejuk and menikam kalbu..haha So smpi2 we all mmg plan nk g Harbour Town fisrt to do some shopping sementara nk tggu time for departure to Sydney @ 4.30pm. Harbour Town ni is a factory outlet in GC and kawasan dia mmg besar okeh...so 1st we headed straight to the butik yg dh aimed la sbb takut tak sempat masa kan...ouh ye, from airport to Harbour town lebih kurang from LCCT to KLIA la but the bus tix agak mahal la...AUD16.80 for 2 person return = RM53++


Overall, Harbour Town ni ok la nk kata murah sgt tak jugak sbb kena convert to duit kita kan. But if earn AUD and beli kat situ mmg murah la...in terms of outlet2 tu ada yg best and ada yg tak..we all x masuk semua kedai pun...So lepas lunch we all dh gerak to airport balik and fly to Sydney.....


Sampai Sydney dlm pukul dh malam dlm kul 7pm ++ ..btw, diorg kul 5 dh gelap so 7pm tu macam kul 9pm time Msia la...Then we all straight pegi Msia Hall.. We all mmg dh booked earlier kat Msia Hall ni sbb bilik dia sgt murah okeh AUD12 per person for 1 nite tak silap.. So mmg bnyk giler kot save.. and kat situ ada chef yg boleh masakkan tuk kita..just order jer...menu msiala so if nk jimat mmg boleh makan situ jer la...


Enjoy photosss for day 1 ye....checkidauutttt....( gmbr ni tidak ikut turutan sbb malas nk susun..hehe)




mengisi masa lapang dlm flite...




and this is for me....love Sophie Kinsella...




our room at msia hall...just nice....:-)


sgt excited dpt jumpa katil akhirnye..haha


dua org yg x mandi..hhahhaha nasib cuaca sejukkk :-)









bus tix!!



Stay tuned for Day 2.....

Rindu sama dia....ARSYAD

ouhhh sangat rindu dekat ini budak...huhuhuuhu cant wait to have him in house end of the month ni....this is my one and only anak sedara yg sgt cheeky and chumelllll hehehheehe *1 more on the way* hoeeyeee....since we all belum d kurniakan rezeki so dapetla bermain2 ngan anak2 sedara dlu....

Enjoy the piccasss..:-)